Hole 13
Hole 13 is een hele mooie dogleg die, als je hem rustig speelt, toch niet zo moeilijk blijkt te zijn. Het water links, de zware rough rechts en de out-of-bounds situatie rechts zijn zaken waarmee wel goed rekening dient te worden gehouden.
Van de tee met twee extra slagen.
Houd de afslag aan de rechterkant op de fairway. Speel de tweede slag in de bocht. De derde slag links van de rechter fairwaybunker houden. Met de vierde slag op de green.
Van de tee met een extra slag.
De afslag aan de rechterkant van de fairway houden. Met de tweede slag voor de rechter fairwaybunker blijven. De derde slag is dan een korte approach naar de green.
Van de tee zonder extra slag.
Neem voor de afslag een lang ijzer of een fairway-wood. De ideale lijn is de linkerkant van de fairway, zodat de volgende slag een stuk korter kan zijn. de rough rechts is heel zwaar, zeker met een ijzer. Wees vooral niet te agressief met de out-of bounds situatie rechts en het water links. Denk ook aan het slootje recht vooruit achter de fairway. De tweede slag is langer dan je denkt, let dus goed op je clubkeuze.
Natuur
De Wielewaal
[sc_embed_player_template1 fileurl=”/wp-content/uploads/2021/08/cc-hole13-sound.mp3″]
Het geluid van de wielewaal is bekender dan de vogel zelf. Dat is niet verwonderlijk want wielewalen zijn bijzonder schuwe vogels die zich voornamelijk in de bovenste lagen van boomkronen ophouden. Wielewalen zijn opvallend geel-zwart gekleurd, maar merkwaardig genoeg vormt deze kleurstelling juist een uitstekende camouflage voor omhoog kijkende mensen. De kleuren en het gedrag van de wielewaal verraden de tropische herkomst van deze vogels. ‘Mantelzorg’ is onder wielewalen heel gewoon; jongen van het vorige jaar helpen bij het uitbroeden en voeden van jongen van de nieuwe generatie. Vooral in open gebieden, waar relatief grote afstanden worden afgelegd om voedsel te vinden, komt dit bijzondere gedrag veel voor.
Hole 13:
- Tweekleurige Eiken (Quercus bicolor) jonge aanplant rechts van de fairway, langs slootje voorbij de dogleg
- Grove Den (Pinus sylvestris), Corsicaanse Den (Pinus nigra Maritima) en Fijnsparren (Picia abies) in laantje van 13 naar 14
- Gelderse Roos (Viburnum opulus) ook in laantje van 13 naar 14
Grove Den ( Pinus sylvestris)
De Den komt in Nederland veel voor op de arme zandgronden, vaak aangeplant om zandverstuivingen tegen te gaan.
De boom wordt vooral gebruikt voor timmerhout. Iedereen kent wel het grenenhout, waarvan de hars een sterk schimmelwerende werking heeft.
In de mijnbouw werd het gebruikt om gangen te stutten omdat dennenhout de eigenschap heeft eerst te gaan kraken voordat het breekt. Mijnwerkers hadden dan vaak nog de tijd om te vluchten als het gekraak begon. In de Laurabossen waar Crossmoor in ligt werd dennenhout geplant voor de particuliere mijn Laura in Eygelshoven bij Heerlen.
De Dennenboom wordt onterecht vaak Kerstboom genoemd. Meestal is dat een Fijnspar. Deze heeft korte alleenstaande naalden(Spar=solo). Bij de Den staan de naalden met 2 bij elkaar (den=duo) en bij de Lariks staan ze in bosjes (lariks=legio).