bekijk vacatures

Hole 9

par 5 stroke 13

Hole 9

De moeilijkheid op deze hole is voor de meeste spelers de afslag. Vooral voor de heren. Het water op links is niet alleen gevoelsmatig dichtbij, en boezemt daarom bij menigeen angst in, het loopt ook zeker 130 meter door.
Niet zuiver rechtdoor, met een kleine afwijking naar links en de bal belandt in het water.

Ook afwijkingen naar rechts worden afgestraft door de hoge bomen, die al snel in het spel komen. Het is dus zaak om vooral recht te slaan. Golfers met weining lengte in hun slag kunnen beter voor de bomen blijven en iets op rechts oplijnen.

Lagere handicappers kunnen in de problemen komen bij de fairwaybunker op rechts, of in de lastige rough op links.

Een volgend probleem kan zich voordoen met de greppel rechts. Hierin beland is het slechts zelden eenvoudig er goed uit te komen en een goede positie te bereiken om de vaak moeilijk aanspeelbare green te vinden. Een green die goed verdedigd wordt door bunkers aan weerszijden en een lastige, smalle mound rechts.

Schenk alle aandacht aan rechte slagen, blijf midden op de fairway en speel zonodig minder lang. Voor de dames geldt, dat hun afslag dan wel gemakkelijker is, maar dat ze daarna dezelfde obstakels op hun weg vinden.

Crossmoor Golf - Championship Course Hole 9

Natuur

De Grote Bonte Specht
[sc_embed_player_template1 fileurl=”/wp-content/uploads/2021/08/cc-hole9-sound.mp3″]

De grote bonte specht is de drummer van het bos; zowel mannetje als vrouwtje roffelen op takken om territorium en paarband te versterken. Grote bonte spechten hakken een nestholte uit in bomen, waarbij de voorkeur, begrijpelijk, uitgaat naar zachte houtsoorten. Berken zijn favoriet, maar andere boomsoorten worden ook gebruikt om een holte met rond gat in uit te hakken. Een specht krijgt daarbij geen hoofdpijn doordat de hersenen in een soort schokdempers zijn ingekleed. In de nestholte worden de eieren gewoon op het hout gelegd; de grote bonte specht maakt geen comfortabel nest voor de jongen.

Hole 9:

  • Zwarte Populier ( Populus nigra) als grote lastposten Rechts vooraan op de fairway
  • Meidoornhaag (Crataegus monogyna) rechts langs de fairway
  • Trompetbomen (Catalpa bignonioides) in de meidoornhaag
  • Treurbeuk (Fagus sylvatica Pendula) links voor de green

De Zwarte Populier (Populus nigra).

De Zwarte Populier kan tot 30 meter hoog worden. Het blad is donkergroen en heeft een wit-viltige onderzijde. De vruchten zijn pluizig. Het lijkt soms wel sneeuw onder de bomen op de fairway van 9. Van de Nederlandse populieren worden jaarlijks nog ruim 1 miljoen klompen gemaakt. Ook is het hout zeer geschikt om lucifers van te maken omdat het door de open structuur gemakkelijk met paraffinewas geïmpregneerd kan worden en bovendien breekt of splintert het niet snel bij het afsteken van een lucifer.

Van de fijngemalen bast wordt populierenzalf gemaakt o.a. ter bevordering van de haargroei, tegen slapeloosheid en reumatische pijnen. De bast bevat salicylzuur zoals gebruikt in aspirine.

De Populier groeide niet alleen op aarde, maar ook in de onderwereld. Hij werd dan ook vaak in verband gebracht met de dood. Omdat het hout van Christus’ kruis van de Populier afkomstig was, is dit de reden dat de bladeren geen rust meer vinden en bij het minste zuchtje wind al ruisen.


Klik op een holenummer voor gedetailleerde informatie over de hole

Chat met ons!
Heb je een vraag?