bekijk vacatures

Hole 8

par 3 stroke 9

Hole 8

Op deze hole sta je altijd voor de beslissing: ga ik er voor of niet. De hogere handicapper speelt verstandig door met de afslag, een ijzer-7 of -8, voor het water te blijven. Een goede chip naar de vlag en (maximaal) twee putts levert een goed resultaat op.

Spelers met voldoende vertrouwen in de lengte van hun slag zullen zeker voor par willen gaan. Vaak echter is de wind een lastige factor op deze hole. Vooral voorbij de bossage links, komt de wind vaak verrassend sterk te voorschijn.
Deze hole leent zich daarom goed voor het slaan van een draw. De bal draait dan van rechts naar links op de green, zodat de wind weinig invloed heeft. Een slice betekent vaak, dat de bal in het water belandt.

Bal in het water, dus droppen, maar hoe? Vaak wordt ongeacht de lijn waarlangs de bal in de waterhindernis is gegaan, gedropt in de droppingzone. Veel mensen denken, dat wanneer de bal langs de rode paaltjes is gegaan, alleen daar gedropt moet worden. Onjuist, het is een van de opties, maar zeker niet de enige. Wanneer je kunt droppen, met twee stoklengtes vanuit het punt waar de bal in het water verdween en niet dichter bij de hole, mag je ook op het eiland droppen.

Verdwijnt de bal via de gele paaltjes in het water, dan mag niet op de droppingzone worden gedropt. Je zult zo moeten droppen, dat de waterhindernis nog eens op je weg ligt. Of teruggaan naar de plek waar je je laatste slag maakte, vaak dus de afslag.

Crossmoor Golf - Championship Course Hole 8

Natuur

De IJsvogel
[sc_embed_player_template1 fileurl=”/wp-content/uploads/2021/08/cc-hole8-sound.mp3″]

Een blauwe flits en een luide fluitende roep zijn vaak het eerste dat men van een ijsvogel te zien en horen krijgt. IJsvogels zijn kenmerkende vogels van beken en rivieren met zoet, stromend water. In mindere mate wordt ook bij stilstaande, visrijke wateren genesteld. De aanwezigheid van zandige of lemige stijle oeverranden is een vereiste, omdat daarin de nesttunnel wordt uitgegraven. ‘s Winters worden ijsvogels ook bij meer open en brakke of zoute wateren gezien. Het enige wat dan telt, is de aanwezigheid van voldoende voedsel – kleine visjes, waterinsekten en dergelijke – en een ijsvrij, helder wateroppervlak om dat voedsel te kunnen bemachtigen. Bovendien stellen ijsvogels prijs op enkele bomen of struiken langs de oever, welke als uitvalsbasis gebruikt worden.

Hole 8:

  • Drie Zuilvormige Esdoorns ( Acer rubrum Columnare) rechts langs de vijver
  • 7 Knotwilgen met rode takken (Salix alba Chermesina) achter de green

Esdoorn (Acer pseudoplatanus)

De Esdoorn is gemakkelijk aan zijn vruchten te herkennen; deze hebben twee vleugels en draaien als helicopters rond in de wind. Het hout is hard en taai en heeft een mooie tekening. Het is geschikt voor meubels, speelgoed en snaarinstrumenten.

Langs het pad naast de meidoornhaag tussen 1 en 9 staat een rij Acer saccharinum (suikeresdoorn) waaruit ahornsiroop gewonnen kan worden. Een verslavend goedje dat bijdraagt aan de vetzucht van veel Amerikanen, die het over de pannenkoeken en roomijs gieten.

De Esdoorn kan gebruikt worden als hoofdpijn stiller, tegen allerlei vergiftigingen, steken in de zij en een pijnlijke lever.

Wichelroedes worden van esdoorntakken gemaakt, vandaar de mythische krachten die aan de boom worden toegeschreven. De Esdoorn kon ook het inslaan van de bliksem, het betoveren van melk of het ontstaan van aardappelmoeheid tegengaan.

En takjes in de grond gestoken houden mollen op afstand.


Klik op een holenummer voor gedetailleerde informatie over de hole

Chat met ons!
Heb je een vraag?