bekijk vacatures

Hole 4

par 4 stroke 15

Hole 4

Dit lijkt een gemakkelijke hole. Immers stroke-index 15 wijst niet op een al te hoge moeilijkheidsgraad. Maar schijn bedriegt.

Allereerst moet de afslag (voor de heren) door de smalle strook tussen de bomen, waarvan de takken opdringerig dicht over de fairway hangen. Dan is er nog eens de berk, die precies in het midden staat op een afstand die met name bogey spelers of hogere handicappers lastig vinden.

Voeg daarbij dat praktisch iedere bal die te ver op rechts landt, verder naar de zijkant wegrolt, waardoor de tweede slag lastig wordt vanwege de bomen die dan in het spel komen.

Advies: de betere spelers nemen een 3- of 5-wood, op links te richten en zo de moeilijkheid uit de drive te halen. Er blijft dan een tweede slag over tussen 150 en 120 meter naar de green, waarbij het belangrijk is om te richten op de achterkant van de green, waarmee je vermijdt met een te korte slag in een van de bunkers links of rechts te belanden. De downhill putt, die dan onvermijdelijk is speel je het beste met de punt van je putter.

Spelers die het lastig vinden om de green met de tweede slag te halen, wordt aangeraden om royaal voor de green te blijven en dan met een gerichte chip de bal zo dicht mogelijk bij de pin te spelen. Als dat lukt is de Par nog altijd binnen bereik.

Crossmoor Golf - Championship Course Hole 4

Natuur

De Bosuil
[sc_embed_player_template1 fileurl=”/wp-content/uploads/2021/08/cc-hole4-sound.mp3″]

Het zijn geheimzinnige vogels, die bosuilen. Hun leven speelt zich voornamelijk af in de nachtelijke uren. Daaraan zijn ze dan ook optimaal aangepast. Zo kunnen ze prima zien bij zelfs het kleinste spoortje maanlicht en vliegen ze in stealth-modus door een zeer fijn gewimperde vleugelrand. Bosuilen lijken soms vrij forse vogels, maar onder de enorme hoeveelheid veren bevindt zich eigenlijk een verrassend kleine vogel. Uilen kunnen hun ogen niet verdraaien in hun kassen. Deze handicap compenseren ze door een flexibele hals die bijna volledig rond kan draaien. Het bekendst is misschien nog wel de spookachtige roep – graag gebruikt in griezelfilms – van de mannetjes, vaak beantwoord door de ijselijke kreet van de vrouwtjes.

Hole 4:

  • Zachte berk (Betula pubescens) als mikpunt midden op de fairway
  • Moerbei (Morus alba) rechts, tussen fairway 3 en 4
  • Japanse kornoelje (Cornus kousa) jonge aanplant links en rechts achter de green

Berk (Betula pubescens)

De Berk is grillig, melancholisch en wonderbaarlijk taai. Midden op de fairway van hole 4 als mik- en raakpunt. Berken zijn goede biochemici en worden zodoende, naast hun hout, voor allerlei geurtjes en watertjes gebruikt. De bast is rijk aan oliën en zetmeel en kan in tijd van hongersnood als voedsel dienst doen.

Van oudsher worden de twijgen gebruikt voor afstraffingen; de naam Betula is van het Latijnse woord voor slaan. Van berkenhout is prima houtskool te maken, dat zeer geschikt is om buskruit te produceren. (hoeveel zouden de Russen er omgehakt hebben om Napoleon tegen te houden?)

Men kan van berken een medicinaal te gebruiken wijn maken, berkenmede genoemd. In het voorjaar boort men een gat in de stam waardoor suikerhoudend vocht naar buiten komt. Laat men dit gisten, dan krijgt men gezonde berkenwijn tegen reuma, blaas- en longziekten.


Klik op een holenummer voor gedetailleerde informatie over de hole

Chat met ons!
Heb je een vraag?