bekijk vacatures

Hole 15

par 5 stroke 8

Hole 15

Een van de mooiste holes, zeker gezien vanaf de tee van de heren. Het begin van een aantal mooie bosholes, maar ook het begin van twee erg lastige holes, 15 en 16. Het gevaar van hole 15 zit in het teeshot. Elke keer lijkt de hole smaller te worden.

Het beste advies is om een veilige club te kiezen vanaf de tee, een fairway houten of zelfs een ijzer als de handicap wat hoger is. Ga voor u zelf na met hoeveel slagen u op de green moet liggen om met twee putts de hole te kunnen maken. Mik voor de eerste slag op de linkerkant van de fairway, omdat daar de meeste ruimte is.

En omdat u geen driver gebruikt, maar een wat kleinere club, heeft u ook geen last van het bosje tussen 15 en 16.

Ga daarna elke keer voor het midden van de fairway. Kom de eerste 150 meter zonder kleerscheuren door en een zee van ruimte ligt voor u open.

Crossmoor Golf - Championship Course Hole 15

Natuur

De Zwarte Specht
[sc_embed_player_template1 fileurl=”/wp-content/uploads/2021/08/cc-hole15-sound.mp3″]

De zwarte specht is een geheimzinnige bosvogel. Dat komt vooral door de teruggetrokken levenswijze. Maar ook de luide roep, welke door het bos kan weergalmen, draagt eraan bij. Voor het hele ecosysteem van de Europese bossen is de zwarte specht een zeer belangrijke dienstverlener. Zo hakt deze soort elk jaar een nieuw nest uit in dikke loofbomen. Zo voorziet deze specht in holten waar boommarters, bosuilen en tal van andere soorten dankbaar gebruik van maken. Zwarte spechten zijn schuw en gaan er vandoor zodra ze een mens waarnemen. Ook proberen ze wel om ongezien te blijven door aan de achterzijde van de boom waarop ze zitten te blijven. Loopt men om de boom heen dan draait de vogel mee, op die manier uit het zicht blijvend. Het zijn dan ook vaak vluchtige waarnemingen die men van een zwarte specht krijgt. Slechts met veel geluk lukt het om langere tijd naar een vogel te kijken, zonder dat tal van bomen het uitzicht belemmeren…

Hole 15:

  • Amerikaanse Eik (Quercus rubra) pal langs de Tee van de heren
  • Witte Acacia (Robinia pseudo-acacia) rechts voor het bos, als mikpunt
  • Tamme Kastanjes (Castanea sativa) rechts langs de fairway bijna aan het einde van de hole

Witte Acacia (Robinia pseudo-acacia)

Deze boom uit Noord-Amerika is bij ons ook verwilderd en is geen zeldzaamheid in onze bossen. De Witte Acacia groeit snel, maar heeft snel last van kou en nachtvorst en verliest snel zijn bladeren. De talloze uitlopers en de overvloedige zaadproductie zorgen op gunstige plaatsen voor snelle vermeerdering; niet zo gunstig op een golfbaan.

Het gele hout met donkere kern met duidelijke jaarringen is hard, taai en duurzaam. Het bevat looizuur en ruikt hierdoor tamelijk bitter. Het hout wordt wel gebruikt als vervanger van tropisch hardhout.

Kastanjeboom (Castanea sativa)

De Kastanje houdt eigenlijk van een iets warmer klimaat dan het onze, vandaar dat we in Zuid-Europa nogal wat boomgaarden van de Kastanje zijn aangeplant. Door middel van selectie zijn er bomen ontstaan die een grotere vrucht dragen. De Romeinen maakten daar brood of pap van en hebben de boom over heel Europa verspreid. Het blad van de Tamme Kastanje is smal, langwerpig en getand. Het blad van de wilde variant, de Witte of Rode Paardenkastanje heeft een handvormig blad. De boom wordt vooral geteeld vanwege de vruchten, zo’n 100 kg per jaar. Het hout is zeer geschikt voor bijv. ladders, hekken, parket. De boom kan 500 tot 1000 jaar oud worden. Kastanjes werden vaak meegedragen als amulet tegen jicht of reuma.


Klik op een holenummer voor gedetailleerde informatie over de hole

Chat met ons!
Heb je een vraag?